Drie programma­lijnen

We hebben drie programmalijnen en een grote verscheidenheid aan projecten. In alle projecten wordt door meerdere partijen samengewerkt. Ook met bewoners. We spreken dan ook van een multi helix samenwerking. Dat is een samenwerking waarbij ondernemingen, onderwijs, overheden, maatschappelijke instellingen én dus burgers hun krachten bundelen. De partijen zetten niet alleen gezamenlijk de schouders eronder. Ze noteren ook wat ze leren van hun samenwerking. Deze ervaringen en nieuwe werkmethodes worden actief gedeeld binnen de projecten. Zo ontstaat wat ons betreft een succesvolle gemeenschap, die nog betere resultaten behaalt.

 

samenwerken

Sterke en gezonde gemeenschappen

Gezondheid is meer dan alleen fysieke gezondheid. Ook de kwaliteit van de leefomgeving speelt een rol bij de gezondheid van mensen. Deze twee werelden zijn nu te veel gescheiden. En dus zet deze programmalijn extra in op zaken zoals ontmoeten, groenvoorziening, bewegen, welzijn, veiligheid en klimaatadaptatie. Daarbij worden juist de bewoners in stelling gebracht. Samen met hen worden plannen voor wijken gemaakt.

veiligheid wijken

Grensoverstijgende, innovatieve & circulaire kenniseconomie

Deze programmalijn zet in op de urgentie om te kiezen voor duurzaamheid. Dat gebeurt door bewustzijn en betrokkenheid te vergroten en gedragsverandering te stimuleren. De circulaire economie, een kringloopeconomie, moet een vaste plek krijgen in de Zuid-Limburgse samenleving. Daarom deinzen de projecten binnen deze programmalijn niet terug voor experimenten. En zetten ze volop in om de omgevingskwaliteit te verbeteren en welvaart te versterken. Burgers worden aangezet om actief te participeren via onder andere de circulaire werkplaatsen in Sittard-Geleen en Maastricht.

Daarnaast wordt vanuit deze programmalijn gewerkt aan de arbeidsmarkt in Zuid-Limburg. Er zijn niet alleen te weinig mensen om al het werk in de regio gedaan te krijgen. Ook het opleidingsniveau sluit niet altijd aan op de vraag van de markt. De problemen hebben onder andere te maken met krimp, ontgroening én vergrijzing. Bovendien werken de landsgrenzen als blokkades. Via diverse projecten willen we dan ook mensen - lokaal, (eu)regionaal en nationaal - bewust maken van de kansen voor zowel theoretisch als praktisch werk in Zuid-Limburg. En we willen talent boeien, binden en behouden. Dit laatste in samenwerking met Brightlands.

circulaire economie

Versterken uniek landschap

Het dichtbevolkte Zuid-Limburg kent een forse opgave om de uitstoot van stikstof, nitraat en CO2 te verminderen. We moeten bovendien de waterkwaliteit, biodiversiteit en gezondheid verbeteren. We willen de wateroverlast en hittestress gaan beperken en Natura 2000 opgaven realiseren. En alsof het nog niet genoeg is gaan we duurzame energie opwekken en de toeristische druk verminderen. Dat willen we allemaal doen met behoud van ons unieke landschap en met aandacht voor een goede levensvatbaarheid en vitaliteit van kernen.

biodivers landschap