Circulaire economie en samenleving
Werkplaats Circulair Geleen
Deze werkplaats moedigt op een laagdrempelige wijze bewoners, ondernemers, leerlingen en studenten aan om na te denken over een circulaire (kringloop) economie. Om te experimenteren en te leren. En om te omarmen. De werkplaats is een platform voor het delen van machines en materialen. Zij laat daarnaast de positieve en duurzame impact van uitlenen, (ver)huren, hergebruiken en herstellen, consuminderen en alternatieve energiebronnen zien.
Organisaties als het Duurzaamheidshuis, Repaircafé en het bezoekerscentrum Chemelot zijn gevestigd in de werkplaats. Zij helpen alledrie bij het behalen van de doelstellingen. Dat doen ze onder andere vanuit diverse breed inzetbare ruimtes met een koffiebar. Deze zijn geschikt voor tentoonstellingen en lezingen en te gebruiken als werk- en vergaderruimtes.
In het Duurzaamheidshuis worden burgers, bedrijven, scholen, woningcorporaties en andere organisaties geïnformeerd, geadviseerd en geïnspireerd op het gebied van duurzaamheid. Dus ook op het gebied van circulariteit. Het circulaire programma is een afspiegeling van het Rijksprogramma Nederland Circulair 2050.
Het bezoekerscentrum Chemelot biedt onder andere bustours over het Chemelot Industriepark aan. Bezoekers worden tijdens de tours geïnformeerd over de circulaire transitie met Chemelot als voorbeeld.
Wanneer
In 2024 is Werkplaats Circulair Geleen operationeel.
Belangrijke partners
Gemeente Sittard-Geleen en Chemelot Site trekken het project. Samen met verschillende partners in de samenleving wordt de programmering verder opgezet.