Begrippenlijst
Sommige vaktermen die we gebruiken zijn niet gemakkelijk. Vandaar deze begrippenlijst met uitleg.
Arbeidsparticipatie
Hoeveel procent van de bevolking heeft betaald werk.
Biobased producten
Dit zijn producten die gemaakt zijn van planten, dieren of bacteriën. Ze zijn beter voor het milieu, omdat ze gemakkelijker opnieuw gebruikt kunnen worden of na gebruik vergaan.
Cultuurhistorie
Dit is de geschiedenis van alles dat door mensen gemaakt is.
Duurzame mobiliteit
Dit is vervoer dat het milieu, de samenleving en de economie zo min mogelijk belast. Denk daarbij aan openbaar vervoer, fietsen, wandelen of elektrisch rijden.
Fossiele grondstoffen
Dit zijn bijvoorbeeld steenkolen, olie en gas. Deze grondstoffen worden gebruikt om ruimtes te verwarmen en om producten van te maken.
Hittestress
Het aantal tropische dagen en warme nachten neemt toe. Door de stijging van temperaturen krijgen mensen vaker last van hitte. Dat noemen we hittestress. Hittestress kan onder andere voorkomen worden door vergroening van de omgeving, het aanleggen van waterbronnen en het installeren van ventilatie en zonwering in en aan woningen.
Leefbaarheid
Dit is hoe aantrekkelijk een (stedelijk) gebied is om er te wonen of te werken.
Opgave
Dit is een probleem of uitdaging. Hiervoor moeten oplossingen worden gevonden.
Recyclen
Hergebruiken
Regio Deal
Dit is een overeenkomst tussen de Rijksoverheid en verschillende regio's in Nederland. In een Regio Deal wordt samengewerkt aan het verbeteren van onder andere de leefomgeving, de natuur en de economie.
Theoretisch opgeleid
Dit zijn mensen die een HBO- of universitaire opleiding hebben.
Veerkracht
Iets is veerkrachtig als het zich kan aanpassen aan een situatie. En als het de draad weer kan oppakken.
Biodiversiteit
Dit zijn de verschillende soorten planten en dieren in de natuur. Meer diversiteit in de natuur is beter.
CO2
Dit is een broeikasgas dat warmte opneemt. Door een te veel aan dit gas wordt het op de aarde steeds warmer.
Duurzaamheid
Dit betekent goed voor mens en milieu. En ook dat iets zo goed gemaakt wordt dat het voor lange tijd gebruikt kan worden. Dat het blijvend is.
Energieneutraal
Een energieneutraal gebouw wekt de energie dat het gebruikt zelf op. Bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Incubator
Een incubator is een organisatie die startende bedrijven en ondernemers ondersteunt. Bijvoorbeeld bij het opzetten en laten groeien van hun onderneming. Zeg maar een soort broedmachine. De hulp kan bestaan uit verschillende acties, zoals het helpen met geld vinden, het bieden van kantoorruimte, het geven van advies of het aanbieden van onderwijs.
Multi-helix samenwerking
Dit is een samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs, overheden, maatschappelijke instellingen en burgers.
Praktisch geschoold
Dit zijn mensen met een MBO- of vakopleiding.
Start-up
Dit is een nieuw en snelgroeiend bedrijf.
Waterrobuust
Een omgeving die goed tegen water kan, is waterrobuust. Het land neemt dan water op in regentijd en staat in droge periodes water af.
Biowetenschappen
Deze studies onderzoeken levende wezens en biologische, natuurlijke processen in mens en dier. De kennis uit deze studies wordt gebruikt in bijvoorbeeld gezondheidszorg, landbouw en voor voedselproductie.
Circulair
Een circulair product kan na gebruik volledig uit elkaar worden gehaald en elk onderdeel kan weer worden gebruikt. Circulariteit gaat dus over gebruiken en hergebruiken. En over afval voorkomen en grondstoffen niet verloren laten gaan. Feitelijk is het een kringloop waarbij oude stoffen weer nieuw worden.
Ecosysteem
In gebieden leven verschillende dieren en planten samen. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Die afhankelijkheid noemen we een ecosysteem.
Gezondheidspreventie
Dit is het vroeg (op tijd) bevorderen van een gezonde leefstijl. Door al jong te werken aan een gezonde leefstijl wordt ziekte voorkomen of zijn ziektes minder erg.
Klimaatadaptie
Klimaatadaptatie is het aanpassen aan extremer weer. Dus leren omgaan met bijvoorbeeld meer regen, hitte, droogte en een hogere zeespiegel.
Natura-2000 gebied
Dit is een beschermd natuurgebied. In heel Europa zijn Natura 2000-gebieden. In deze gebieden worden plant- en diersoorten die bedreigd zijn beschermd.
Programmalijn
Een programmalijn omschrijft een thema of onderwerp dat voor de ontwikkeling van de regio belangrijk is. In totaal heeft Regio Deal Zuid-Limburg vier programmalijnen.
Rijksoverheid
Dit is de centrale overheid van Nederland. Hier horen ook de ministeries en andere landelijke overheidsorganisaties bij.
Uitvoeringsallianties
Dit zijn de samenwerkende partijen binnen de projecten van Regio Deal Zuid-Limburg. Dit kunnen zorginstellingen, woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, natuurorganisaties of bedrijven zijn.
Werkportaal
Dit is een platform met aanbod van werk en werknemers.