Circulaire economie en samenleving

Werkplaats Circulair Textiel

De kledingindustrie is momenteel één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Door de bijna niet her te gebruiken grondstoffen, de gebruikte chemicaliën tijdens productie én door het afval achteraf. Werkplaats Circulair Textiel Maastricht, officieel geopend op 28 maart 2025, richt zich dan ook actief op onderzoek, ontwikkeling en productie van gerecyclede of biobased kleding.

Circulair textiel

Op deze plek wordt nagedacht over hoe kledingstukken gemaakt kunnen worden van bestaande textielgrondstoffen of van dierlijk of plantaardig (biobased) en dus herbruikbaar materiaal. De werkplaats zet bovendien in op reparatie en educatie. Voor zowel experts als publiek worden workshops, kennissessies en modeshows georganiseerd. Om bewustwording te generen. En om te leren wat het duurzame effect is van de keuze voor gerecyclede of biobased kleding.

Werkplaats Circulair Textiel bestaat uit de volgende drie pijlers:

  1. Een atelier: de plek waar geproduceerd wordt met gedeelde machines om te weven of spinnen.
  2. Kopen en repareren: een plaats waar circulaire textielproducten worden verkocht en kleding gerepareerd wordt.
  3. Onderzoek en ontwikkeling: de plek waar informatie over circulaire mode wordt gegeven, kennis wordt gedeeld en bijvoorbeeld workshops worden georganiseerd.

De werkplaats vormt een belangrijke schakel tussen onder andere onderwijs, wetenschap, industrie en jonge ontwerpers. De industrie zal hier, voordat ze groots investeren, bijvoorbeeld prototypen testen op gezamenlijk aangekochte machines. Mede dankzij een bijdrage van Regio Deal Zuid-Limburg is een computergestuurde 3D-breimachine aangeschaft. Hiermee kan niet alleen kleding maar kunnen ook schoenen en zelfs gebouwen kunnen worden gemaakt.

Wanneer
1 april 2024 - 1 april 2027

Belangrijke partners
Gemeente Maastricht, ESZL, Zuyd Hogeschool, AMIBM, Jan van Eyck Academie, ARAPAHA, Fibrant, Studio Sufi, KINKLEID, Circulaire Makersspace Maastricht (CMM), DenimX en T Attelier