Circulaire economie en samenleving
Circular Chemelot
In plaats van door de tijd ingehaald te worden, doet Chemelot er alles aan om bij de tijd te blijven. Om een voorsprong te nemen door te veranderen. En om de balans tussen samenleving, aarde en natuur te borgen door circulair te gaan werken. Dat doen ze door verspilling tegen te gaan en gebruikte producten en materialen te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten.
Heel eenvoudig gesteld: straks laat Chemelot het afval van 20 miljoen Europese huishoudens op andere plekken verzamelen en dusdanig bewerken dat het gebruikt kan worden als grondstof. Vervuilende fossiele grondstoffen zoals aardolie en aardgas zijn dan niet meer nodig. Chemelot zet de eerste stappen naar deze grondstoffentransitie.
Chemelot heeft de ambitie in 2050 de eerste circulaire chemie- en materialensite van Europa te zijn. Om dit doel te bereiken is een brede alliantie van bedrijven, overheden en kennisinstituten opgericht. Zij hebben een gezamenlijke Investeringsagenda 2020-2030 en een circulaire economie actieplan ontwikkeld. In deze plannen zijn nieuwe perspectieven voor industrie, wetenschap en economie geformuleerd. Uiteraard rekening houdend met een uiteindelijk schonere, veiligere en gezondere leefomgeving voor omringende bewoners. Op circulariteit gerichte opleidingsprogramma’s zorgen bovendien voor de aansluiting bij een sterke arbeidsmarkt en bieden nieuwe kansen op werk.
Wanneer
2020 - 2030
Belangrijke partners
Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en Provincie Limburg