Veel gestelde vragen (FAQ)
We hebben voor jou de 8 meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail dan naar: contact@regiodealzuidlimburg.eu.
Wat houdt Regio Deal Zuid-Limburg in?
De Rijksoverheid sluit elk jaar met meerdere regio’s Regio Deals. Dat doen ze om de kwaliteit van leven, wonen en werken in de regio’s te verhogen. Ook met Zuid-Limburg zijn twee Regio Deals gesloten. Zowel in 2023 als in 2025 zetten het Rijk en tien Zuid-Limburgse gemeentes handtekeningen onder Regio Deal Zuid-Limburg. De komende jaren investeren de tien gemeentes en het Rijk samen minimaal 60 miljoen euro in de regio. Het doel is onze regio versterken en gelijke kansen voor elke Zuid-Limburger creëren. In 2025 is overigens de laatste Regio Deal afgesloten in het kader van Elke regio telt. Het Rijk gaat nu verder met Nationaal Programma Vitale Regio's. Dit valt voorlopig ook onder Elke regio telt.
Wanneer moeten projecten klaar zijn?
Dat verschilt per project. Op de pagina 'wij werken aan' staat per project wat de planning is. Niet alle projecten zijn binnen de 4 jaar van Regio Deal Zuid-Limburg afgerond. Ze kunnen dankzij Regio Deal Zuid-Limburg wel versneld worden uitgevoerd.
Waarom wordt stichting Samenwerking Zuid-Limburg opgericht?
De tien betrokken gemeenten en partners van Regio Deal Zuid-Limburg zijn het erover eens dat het logischer en efficiënter is om een organisatie voor Zuid-Limburgse samenwerking op te zetten, dan alleen een formele organisatie voor Regio Deal Zuid-Limburg. De voordelen op een rij:
- zowel de tien betrokken gemeentes, als ook private en maatschappelijke organisaties, kunnen aansluiten in deze governance structuur;
- de organisatie is niet alleen bezig met de projecten van Regio Deal Zuid-Limburg. Ook andere programma’s en initiatieven kunnen in het platform worden ondergebracht, waardoor geen extra organisaties meer hoeven worden opgericht (efficiency), er een betere verbinding tussen projecten kan worden gerealiseerd en het ook voor inwoners duidelijker wordt hoe aan regionale opgaven wordt gewerkt;
- de organisatie werkt in de basis vanuit het gedachtengoed, visie en de ambities van Agenda Zuid-Limburg (ondertekend door 16 Zuid-Limburgse gemeenten en provincie Limburg) en kan vanuit deze centrale strategie en samenwerking de beste en sterkste lobby voor de regio voeren in Den Haag.
Vanwege de wens private partijen te laten deelnemen, is de stichtingsvorm het meest optimaal en biedt deze de meeste mogelijkheden voor het behalen van voorgenoemde ambities.
Welke gebieden vallen onder Regio Deal Zuid-Limburg?
Regio Deal Zuid-Limburg gaat over centraal en westelijk Zuid-Limburg en het grensgebied met België. De 10 betrokken gemeenten zijn Beek, Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Sittard-Geleen, Stein, Vaals en Valkenburg aan de Geul.
Wie zijn de partners van Regio Deal Zuid-Limburg?
Belangrijke partners zijn gemeenten, Provincie, Rijk, andere overheden, maatschappelijke en zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, bedrijven, natuurorganisaties, belangengroeperingen, boeren en inwoners van Zuid-Limburg. De namen van partners worden per project op deze site genoemd.
Hoe wordt de voortgang van de projecten binnen Regio Deal Zuid-Limburg in de gaten gehouden?
Met alle projecten is regelmatig contact. Ze melden aan Regio Deal Zuid-Limburg wat hun resultaten zijn en welke knelpunten en oplossingen er zijn. Dat gebeurt via rapportages en door overleg tussen alle betrokken partijen.
Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van Regio Deal Zuid-Limburg?
De belangrijkste doelstellingen zijn:
- versterken van een grensoverschrijdende (kennis) economie;
- bevorderen van de werkgelegenheid;
- verbeteren van de leefbaarheid;
- zorgen voor veerkrachtige samenlevingen;
- het stimuleren van vernieuwing, vergroening en circulair produceren.
Hoe kunnen projecten geld krijgen van Regio Deal Zuid-Limburg?
Een projectvoorstel wordt getoetst. Gekeken wordt naar belang, invloed, haalbaarheid en samenwerking. Als een project aan alle criteria voldoet kan het mogelijk geld krijgen van Regio Deal Zuid-Limburg.
Mail voor meer informatie naar: contact@regiodealzuidlimburg.eu.
Hoe worden lokale gemeenschappen en belanghebbenden betrokken bij de uitvoering van Regio Deal Zuid-Limburg?
Lokale gemeenschappen en belanghebbenden worden per project betrokken door projectpartners. Dat kan gebeuren via participatiebijeenkomsten en door actieve samenwerking. De inbreng van bewoners, bedrijven en belangenbehartigers zijn belangrijk voor het succes van Regio Deal Zuid-Limburg.