Circulaire economie en samenleving

Haven Stein

De haven in Stein is belangrijk voor de verduurzaming van Chemelot. De huidige capaciteit voor het vervoer van grondstoffen moet worden uitgebreid. Dat betekent dat met meer schepen gewerkt gaat worden en dat het vervoer via de al gebruikte veilige ondergrondse buisleidingverbinding naar de fabrieken zal toenemen. Onderdeel van de uitbreiding is bovendien het versterken van de verbinding tussen de haven in Stein en Chemelot. Dit met als doel minder vrachtwagens over de openbare weg te laten rijden en zo de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. 

Haven Stein

De haven van Stein wordt uiteindelijk hét duurzame logistieke knooppunt van Chemelot. Het wordt de cruciale plek waar straks de aanvoer van gerecyclede grondstoffen en de afvoer van producten via een zero emissie methode gaat plaatsvinden. Dus zonder de uitstoot van uitlaatgassen. Dat gebeurt via diverse systemen. Met bijvoorbeeld elektrisch zelfrijdende voertuigen, via spoor en de al eerdergenoemde buizen. De toepassing van de best beschikbare technieken, de vermindering van CO2 uitstoot, fijnstof en stikstof en de afname van verkeeroverlast zorgen voor verbetering van de omgevingskwaliteit.

Dat wordt versterkt door de aanstaande vergroening van het gebied. Er ontstaat dus een prettiger woon- en leefklimaat. In 2040 zijn de woonwijken en kernen rond Chemelot dan ook groen, klimaatbestendig en goed bereikbaar. Bewoners uit de omgeving worden in dit proces gevraagd actief mee te denken over ingrepen en oplossingen. Oplossingen die met hulp en geld van een Omgevingsfonds kunnen worden uitgevoerd. Geen woorden dus, maar daden.

Wanneer 
Dit project loop tot 2040.

Belangrijke partners
Gemeente Stein, Gemeente Sittard-Geleen, Provincie Limburg, Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en DSM