Werkbezoek Haven Stein en Chemelot: samen werken aan de toekomst van Zuid- Limburg

Woensdagmiddag 22 januari organiseerde Regio Deal Zuid Limburg voor bestuurders, ambtenaren en multi-helix partners een inspirerend werkbezoek aan twee belangrijke projecten in de regio: Haven Stein en Chemelot. Twee projecten waarin keihard wordt gewerkt aan de transitie naar een circulaire, toekomstbestendige economie in Zuid-Limburg. 

IMG_2573.jpeg

Ambities verwezenlijken

Burgemeester Marion Leurs van de Gemeente Stein trapte de bijeenkomst scherp af. Ze benadrukte de kracht die schuilt in samenwerking en daarmee het belang van Regio Deal Zuid-Limburg. Regio Deal Zuid-Limburg is in de korte tijd van haar bestaan uitgegroeid tot een belangrijke katalysator voor de uitvoering van projecten die zich richten op onder meer het versterken van het ons omringende heuvellandschap, het verder ontwikkelen van een kennisintensieve en grensoverschrijdende economie en het bevorderen van sterke en gezonde gemeenschappen.

Koos van Haasteren, Executive Director van Chemelot, nam het stokje van Leurs over en deelde de ambities van Chemelot, dat als doel heeft om voor 2050 de eerste circulaire chemische site van Europa te worden.

Haven Stein

Tijdens een bezoek aan Haven Stein kregen deelnemers een kijkje in de keuken van de fascinerende, logistieke processen van de haven. Jos Schmitz (Business Development Director Circle Infra Partners) en Bob Joosten (Algemeen Directeur Wessem Port Services Group) vertelden bevlogen over de duurzame ontwikkelingen in de haven en het belang van schepen voor het vervoer van goederen. Wat blijkt: een klein schip vervangt maar liefst dertig vrachtwagens en een groot schip tot wel honderd vrachtwagens. Door meer te vervoeren over water en door bijvoorbeeld trucks en kranen te elektrificeren worden de eerste stappen gezet in de transitie. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving. Door bijvoorbeeld de overslag inpandig te laten plaatsvinden is er minder geluidsoverlast. Het werken met elektrische voertuigen draagt daaraan bij.

Innovatie in transport

Hoogtepunt tijdens de tour was de demonstratie van de zelfrijdende (autonome) elektrische (emissieloze) truck van VDL. John Thelen (Key Account Manager VDL Automated Vehicles) legde het gezelschap de vooruitstrevende technologieën achter deze voertuigen uit, maar stipte ook aan voor welke uitdagingen ze nog staan. Hoewel wereldwijd al 300 van deze voertuigen in gebruik zijn, kan VDL nu mede dankzij Regio Deal Zuid-Limburg financiering deze voertuigen verder ontwikkelen voor toepassing in Haven Stein en Chemelot. Dat gebeurt met zeven testvoertuigen.

Voor de toekomst is het de bedoeling dat alle zelfrijdende trucks de 5 km lange route tussen haven en Chemelot afleggen via een zogenoemde multimodale corridor. Uitdaging daarbij is dat hoe zwaarder de last, hoe meer elektrisch vermogen nodig is en dat voor alle voertuigen een nieuw netwerk van stroomkabels moet worden aangelegd. Voordat het zover is, zullen de zeven testvoertuigen dan ook getest worden in gemengd verkeer. Ze gaan dus rijden tussen elektrische vrachtauto’s die nog gewoon bestuurd worden en die de pieken in transport moeten opvangen.

Circulaire toekomst bij Chemelot

Het gezelschap ging vervolgens naar Chemelot en kreeg informatie over de verduurzaming van productieprocessen. Ambitie is om van huishoudelijk afval grondstoffen te maken, die de fossiele grondstoffen waarmee nu nog wordt gewerkt, te vervangen. Eén van de indrukwekkende projecten op dit moment is de nieuwe circulaire fabriek van Furec. Deze fabriek speelt een cruciale rol in het verder verduurzamen van de regio door circulaire grondstoffen te verwerken die door andere fabrieken op Chemelot kunnen worden gebruikt.

Samenwerken aan een duurzaam Zuid-Limburg

Dit werkbezoek liet zien dat Haven Stein en Chemelot een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een circulaire economie in Zuid-Limburg en dat een brede samenwerking essentieel is. Op deze schaal innoveren en ontwikkelen kan alleen als we met zijn allen de handen in elkaar slaan. En daarvoor moeten we elkaar leren kennen. We zijn dan ook bezig met de organisatie van het volgende werkbezoek op woensdagmiddag 16 april. We nodigen alle partijen die betrokken zijn bij Regio Deal Zuid-Limburg projecten dan ook uit om aan te sluiten en verbindingen te leggen. Een uitnodiging volgt op korte termijn.